Наградата Прицкер

Архитектурната награда Прицкер се връчва годишно от фондацията Хайат (Hyatt Foundation), за да се почете "жив архитект, чиито построени проекти демонстрират комбинация от талант, визия и отговорност, които генерират значителен принос към обществото и средата чрез изкуството на архитектурата." Основана е през 1979г. от Джеи Прицкер (Jay A. Pritzker) и жена му Синди (Cindy), наградата е финансирана от семейство Прицкер и е смятана за една от най-престижните световни архитектурни награди - смята се за нещо като Нобелова награда за архитектура. Наградата се присъжда "независимо от националност, раса, вероизповедание и идеология. Наградените получават 100 000 US$, почетна грамота, а от 1987г. и бронзов медальон. Надписът на латински на обратната страна на медальона - "firmitas, utilitas, venustas" (трайност, удобство и красота) - е вдъхновен от римския архитект Витрувий (Vitruvius). Преди 1987г. ограничена бройка от скулптура на Хенри Мур (Henry Moore) е придружавала паричната награда.
Изпълнителният директор на наградата от 2009г. Марта Торн (Martha Thorne) търси настоятелно номинации от широк кръг от хора, включително вече наградените лауреати, академици, критици и други "с интереси и познания в областта на архитектурата". Всеки лицензиран архитект може също да номинира сам себе си преди 1-ви Ноември всяка година. През 1988 Гордън Бъншафт (Gordon Bunshaft) номинира себе си и печели наградата. Журито всяка година се състои от пет до девет "експерта... признати професионалисти в техните области - архитектура, бизнес, образование, култура", които се събират още предната година за да обявят наградата през пролетта на следващата.
Първата жена носител на Прицкер е Заха Хадид (Zaha Hadid) през 2004 г. Ричард Майер (Richard Meier) е най-младия носител на наградата през 1984г. на 49 годишна възраст. Последните, 34-и носители Катзуйо Седжима и Риу Нишидзава (Kazuyo Sejima, Ryue Nishizawa) са наградени за " архитектура, която е едновременно деликатна и мощна, прецизна и променлива, остроумна, но не твърде или показно умна".
Предлагаме ви на страниците на нашия блог всички носители на наградата от създаването и до днес, като коментарите са извадки от мнението на журито.

No comments:

Post a Comment